Over De Ploeg

Negentien jaar geleden werd in een nazit met Joost Nuissl, de toenmalige directeur van de Kleine Komedie in Amsterdam, De Ploeg bedacht. Een theatergezelschap bestaande uit serieuze acteurs en cabaretiers die zelf hun voorstellingen schrijven, spelen en produceren. De mannen willen meer drama in cabaret maar gaan klucht en spektakel niet uit de weg. Met Joep van Deudekom, Viggo Waas, Peter Heerschop (die toen en nu nog steeds het cabaretgezelschap NUHR vormen), Genio de Groot, Titus Tiel Groenestege en Han Römer maakte De Ploeg hun eerste voorstelling “Vinger in de Pap”. Het werd een doorslaand succes en al snel volgde een tweede show “en nu Revue”. Deze werd in zijn geheel door de VARA uitgezonden en het gezelschap schreef daarna de televisieserie “Familie Van der Ploeg”. De VPRO zond deze destijds uit in Villa Achterwerk en de serie won in 2003 de Cinekid Publieksprijs.

In de jaren die volgden bewerkte het gezelschap bekende Hollywoodfilms als Festen, The Godfather en Ben Hur tot unieke toneelversies. Daarvoor trokken ze ook gastacteurs aan. Piet Römer, vader van Han Römer, speelde in 2002 in de toneelversie van Festen zelfs zijn laatste toneelrol. Ook Najib Amhali, Erik van Muiswinkel, Beppie Melissen en Carice van Houten waren in de theaterproducties van De Ploeg te zien.

Vijf jaar geleden speelde De Ploeg in 2012 haar laatste voorstelling De Ploeg danst op de Vulkaan. Joep van Deudekom haakte gedwongen af vanwege jicht in zijn voet. Zonder gastacteurs speelden Viggo, Peter, Genio, Titus en Han deze toneelproductie.

En nu zijn de mannen terug in Pilp Fuction, een mateloze satire op de Hollywoodfilm Pulp Fiction. Met opnieuw Han, Genio, Peter, Viggo en Titus. Als gastacteurs zijn dit keer de vermaarde actrices Loes Luca, Ria Marks en Ilke Paddenburg te zien.